niedziela, 18 sierpnia 2013

Borówkowo Jagodowo

Tak jak obiecałam umieszczam kilka najistotniejszych informacji o borówkach i jagodach
To naprawdę wspaniałe i wartościowe owoce.
Ja mam z nimi tylko jeden problem ....
są tak pyszne, że zawsze znikają zaraz po przyniesieniu do domu.
I przyznaję .... jeszcze nigdy nie udało mi się nic z ich dodatkiem ugotować lub upiec ☺
Dlatego trzymam za was kciuki ☺

 
10 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO SPOŻYWAĆ BORÓWKI

1. Obfitują w antyoksydanty, które mają działanie antynowotworowe, wzmacniają odporność i pomagają w walce z bakteriami. W 100 g borówek jest taka ilość przeciwutleniaczy, jaką mają pięć razy większe porcje innych owoców i warzyw

2. Poprawiają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i zmniejszają ryzyko alzheimera. To przede wszystkim (ale nie tylko) zasługa przeciwutleniaczy, które m.in. zwiększają przepływ krwi i tlenu do mózgu

3. Działają podobnie jak żurawina, chroniąc przed infekcjami dróg moczowych. Zapobiegają przyczepieniu się bakterii do podłoża, a więc rozwojowi choroby

4. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, jak również wzmacniają serce i układ krwionośny. To zasługa dużej zawartości cennego składnika – resweratrolu

5. Mają działanie anti-aging. Obfitują w polifenole, które zwalczają wolne rodniki i tym samym hamują procesy starzenia. Poza tym stymulują naturalną produkcję kolagenu w skórze, przez co dłużej zachowuje elastyczność i jędrność

6. Są bogate w witaminę C (wzmacnia odporność), witaminę K (wzmacnia kości), kwas foliowy i niacynę (zapobiegają infekcjom i pomagają je leczyć)

7. Wspomagają odchudzanie. Znajdujące się w borówkach katechiny przyspieszają metabolizm i zmniejszają apetyt

8. Pomagają na ból głowy i zmniejszają objawy migreny. To zasługa zawartego w nich kwasu salicylowego, który jest naturalnym odpowiednikiem aspiryny (m.in. rozrzedza krew)

9. Wspomaga ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV, dzięki obfitości antocyjanów

10. Są niskokaloryczne. 100 g borówek to 80 kcal. 


WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ:

1. Reguluje ciśnienie krwi i poprawia jej krążenie poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych, zapewnienie elastyczności i prawidłowej przepuszczalności naczyniom włosowatym..

2. Pomocna w leczeniu cukrzycy. Świeże owoce oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, regulującą poziom cukru we krwi. Suszone liście są jednym ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków.

3. Chroni wzrok, przeciwdziała zmęczeniu oczu, pomaga w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka.

4. Chroni przed chorobami serca, zmniejszając poziom "złego" cholesterolu, a zwiększając poziom "dobrego". Dzięki znajdującym się w owocach pierwiastkach mineralnych, zwłaszcza selenie, cynku, miedzi i manganu, oraz witamin C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną do układu krwionośnego.

5. Działa skutecznie w profilaktyce chorób nowotworowych - zawarte w borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych ( niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Podobne antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy - foliowy i egalowy. Ten pierwszy chroni organizm przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Egalowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

6. Liczne, drobne nasiona i pektyny zawarte w owocach korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

7. Dobroczynnie działa na układ nerwowy i skórę.

8. Działa uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy z borówki leczą kaszel i infekcje układu oddechowego.

9. Ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe.

10. Zawiera przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki - spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy borówka amerykańska ma ich najwięcej. Wolne rodniki to nieprawidłowo zbudowane atomy tlenu, będące ubocznym produktem przemiany materii, niszczą wszystko, co spotkają na swojej drodze. Utleniając cholesterol, przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, która może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.

11. Pomaga usuwać wszelkie toksyny z organizmu.

12. Odwraca przychodzące z wiekiem ubytki pamięci - substancje zawarte w owocach poprawiają istniejące połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.

13. Zawiera błonnik, który poprawia trawienie i skraca przebywanie pokarmu w przewodzie pokarmowym.


A na koniec coś o jagodach ☺
Jagody działają podobnie do borówek. Pod jednym względem są nawet skuteczniejsze: zawierają bowiem przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w swoim składzie borówki amerykańskie. Jest to mirtylina odpowiedzialna za uelastycznienie naczyń krwionośnych, ale nie tylko. Wraz z żelazem bierze również udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.

2 komentarze:

  1. A co ze zwykłą polską czerwoną borówką, tak obficie występującą w naszych lasach?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli ktoś nie ma możliwości lub czasu aby wybrać się do lasu (aby pozbierać jagody bądź czerwona borówkę) wtedy warto sięgnąć po amerykańską.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...