czwartek, 23 maja 2013

Gryczane bułeczki/placki

Gryczane Bułeczki bezglutenowe i co ważne bezcukrowe
Przepis pani Bożeny Kropki dietetyka
to dobra alternatywa dla tych, co nie mogą spożywać glutenu, cukru, laktozy (mleka), drożdży
Przepis odrobinę zmodyfikowałam (wyjaśnienie na samym końcu ☺)


Składniki:
250 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
250 ml gazowanej wody mineralnej
1/4 cebuli
sól, mielony kminek, czarnuszka
dodatkowo : pestki dyni, słonecznika

Sposób wykonania:
Do miski wrzucamy mąkę, mielony kminek, sól, czarnuszkę i 1/4 bardzo drobno pokrojonej cebuli. Zalewamy gazowaną wodą i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy ciasto na blachę, formując placki. Placki można posypać ziarnami słonecznika lub dyni (opcjonalnie). Placki pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku 220-250 °C, aż się zarumienią.
Placków należy pilnować gdyż czas podany jest orientacyjnie. Wszystko zależy od typu piekarnika.

-------------------
Kilka informacji :
* mąka gryczana to zmielona na pył kasza gryczana niepalona firmy KUPIEC (ta firma jest bezpieczna i polecana dla bezglutenowców)
* cebulę dodaję zawsze do pieczywa bezglutenowego. Nie czuć jej a sprawia, że pieczywo tak strasznie się nie kruszy i jest naprawdę smaczne
* czarnuszka nadaje wyrazisty bardzo delikatnie ostry smak
* bułeczki są naprawdę płaskie ale można je ostrym nożem przeciąć i sporządzić kanapkę ☺







2 komentarze:

  1. A gdyby dodać łyżeczkę lub pół sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia, może by troszkę wyrosły?

    OdpowiedzUsuń
  2. 2 razy próbowałam je upiec i nie udały się. Zamiast upiec się na piękny kolor (jak na zdjęciu), to po prostu ususzyły się na kamień bez choćby odrobiny zarumienienia. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...