To na sam początek przepis na bulion warzywny. Ponieważ zwykłe kostki rosołowe zawierają gluten dlatego warto przygotować swój własny pyszny bulion. No to zaczynamy
Składniki :
Warzywa czyścimy, obieramy, kroimy na mniejsze części. Zalewamy 1 litremwody i gotujemy ok30-40 minut, aż zmięknął Oczywiście wrzucamy też przyprawy. Na sam koniec dodajemy masło lub oliwę. NIE DODAJEMY SOLI.
Tak przygotowany bulion to genialna baza do wszelkich potraw, zup i sosów.
Będziemy z niego korzystać.
Taki bulion można także zamrozić i wykorzystać później.
A tu wersja dla "leniwych"
Zwykłe kostki rosołowe zawierają gluten !!!
Ale znalazłam kostki Glutenfree i BIO
Dostępne w Drogeriach Rossmann
Składniki :
- marchewka 2 sztuki
- pietruszka (korzeń)
- seler (korzeń)
- cebula
- można dodać 1 ziemniak
Warzywa czyścimy, obieramy, kroimy na mniejsze części. Zalewamy 1 litremwody i gotujemy ok30-40 minut, aż zmięknął Oczywiście wrzucamy też przyprawy. Na sam koniec dodajemy masło lub oliwę. NIE DODAJEMY SOLI.
Tak przygotowany bulion to genialna baza do wszelkich potraw, zup i sosów.
Będziemy z niego korzystać.
Taki bulion można także zamrozić i wykorzystać później.
A tu wersja dla "leniwych"
Zwykłe kostki rosołowe zawierają gluten !!!
Ale znalazłam kostki Glutenfree i BIO
Dostępne w Drogeriach Rossmann
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz