niedziela, 28 kwietnia 2013

Bulion warzywny

To na sam początek przepis na bulion warzywny. Ponieważ zwykłe kostki rosołowe zawierają gluten dlatego warto przygotować swój własny pyszny bulion. No to zaczynamy

Składniki :
  • marchewka 2 sztuki
  • pietruszka (korzeń)
  • seler (korzeń)
  • cebula
  • można dodać 1 ziemniak
Przyprawy : 2-3 liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczka masła lub łyżka oliwy

Warzywa czyścimy, obieramy, kroimy na mniejsze części. Zalewamy 1 litremwody i gotujemy ok30-40 minut, aż zmięknął Oczywiście wrzucamy też przyprawy. Na sam koniec dodajemy masło lub oliwę. NIE DODAJEMY SOLI.
Tak przygotowany bulion to genialna baza do wszelkich potraw, zup i sosów.
Będziemy z niego korzystać.
Taki bulion można także zamrozić i wykorzystać później.

A tu wersja dla "leniwych"
Zwykłe kostki rosołowe zawierają gluten !!!
Ale znalazłam kostki Glutenfree i BIO
Dostępne w Drogeriach Rossmann



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...