Rzeżuchę siejemy na Wielkanoc aby udekorować nią Świąteczny stół.
A oto kilka ciekawych informacji o tej jakże cennej roślinie.
A oto kilka ciekawych informacji o tej jakże cennej roślinie.
Kiełki rzeżuchy są nie tylko smaczne, ale również
i bardzo zdrowe.. Jej kiełki zawierają sporo witaminy C, witamin z grupy B,
beta karotenu, są również źródłem składników mineralnych – siarki, potasu,
magnezu, wapnia, żelaza, chromu oraz jodu.
Walory lecznicze rzeżuchy - medycyna
ludowa korzystała z niej w celu pobudzenia trawienia i apetytu. Osoby z
niedoczynność tarczycy, powinny spożywać kiełki rzeżuchy, gdyż jest ona bogata
w jod. Również osoby z cukrzycą, osoby borykające się z trądzikiem czy nietolerujące
glukozy. Ze względu na działanie moczopędnie jedzenie kiełków rzeżuchy jest
także wskazane przy chorobach nerek. Rzeżucha zawiera duże
ilości siarki, która odgrywa ważną rolę w budowaniu struktury włosa.
Pamiętajmy jednak, że spożywanie rzeżuchy w
nadmiernej ilości może powodować stan zapalny pęcherza. Jeśli
chcemy zachować zdrowy umiar, powinniśmy się zadowolić kilkoma łyżeczkami
rzeżuchy na dobę.
A w kuchni
- kiełki rzeżuchy mają charakterystyczny
pikantny i ostry smak. Surowe kiełki można spożywać na kanapkach, z twarożkiem,
pomidorami i innymi ziołami. Można je dodawać do potraw z jaj, ryb oraz
mięsa (zwłaszcza cielęciny i drobiu). Każdy z wielbicieli rzeżuchy
może spróbować przygotować własne masełko rzeżuchowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz