wtorek, 2 kwietnia 2013

Rzeżucha

Rzeżuchę siejemy na Wielkanoc aby udekorować nią Świąteczny stół.
A oto kilka ciekawych informacji o tej jakże cennej roślinie.



Kiełki rzeżuchy są nie tylko smaczne, ale również i bardzo zdrowe.. Jej kiełki zawierają sporo witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu, są również źródłem składników mineralnych – siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, chromu oraz jodu.

Walory lecznicze rzeżuchy - medycyna ludowa korzystała z niej w celu pobudzenia trawienia i apetytu. Osoby z niedoczynność tarczycy, powinny spożywać kiełki rzeżuchy, gdyż jest ona bogata w jod. Również osoby z cukrzycą, osoby borykające się z trądzikiem czy nietolerujące glukozy. Ze względu na działanie moczopędnie jedzenie kiełków rzeżuchy jest także wskazane przy chorobach nerek. Rzeżucha zawiera duże ilości siarki, która odgrywa ważną rolę w budowaniu struktury włosa.
Pamiętajmy jednak, że spożywanie rzeżuchy w nadmiernej ilości może powodować stan zapalny pęcherza. Jeśli chcemy zachować zdrowy umiar, powinniśmy się zadowolić kilkoma łyżeczkami rzeżuchy na dobę.

A w kuchni -  kiełki rzeżuchy mają charakterystyczny pikantny i ostry smak. Surowe kiełki można spożywać na kanapkach, z twarożkiem, pomidorami i innymi ziołami. Można je dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa (zwłaszcza cielęciny i drobiu). Każdy z wielbicieli rzeżuchy może spróbować przygotować własne masełko rzeżuchowe.

Masło rzeżuchowe - Wystarczy zmiksować 50 g masła z 2-3 łyżkami kiełków rzeżuchy oraz szczyptą soli i mamy gotowe aromatyczne masło do kanapek SMACZNEGO :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...