sobota, 14 września 2013

Wspomnienie lata

Ależ czas szybko biegnie.... zanim człowiek pomyśli już mijają gdzieś kolejne dni. A ja chciałam jeszcze z Wami się podzielić wspaniałym przepisem "wspomnienie lata" To bezglutenowy sernik na zimno z (tak naprawdę wszystkimi) sezonowymi owocami.


Składniki:
  • 100g masła
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150g płatków kukurydzianych bezglutenowych (mi ich zabrakło więc dorzuciłam płatki jaglane)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • sok z 1 cytryny
  • 400g serka homogenizowanego
  • 300ml śmietanki 30%
 Masło rozpuścić razem z czekoladą. Wymieszać z płatkami kukurydzianymi (i/lub jaglanymi). Masą wyłożyć dno tortownicy. Formę schować do lodówki.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok z cytryny i serek. Wymieszać.
Śmietankę ubić na sztywno.
Żelatynę podgrzać, aby się rozpuściła. Do płynnej żelatyny najpierw dodać łyżkę masy serowej a następnie połączyć z resztą masy.. Na koniec dołożyć ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Całość wyłożyć na spód z płatków kukurydzianych i odstawić do lodówki, by sernik stężał.
Na wierzch ułożyć pokrojone sezonowe owoce.
Smacznego ☺




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...