Ależ czas szybko biegnie.... zanim człowiek pomyśli już mijają gdzieś kolejne dni. A ja chciałam jeszcze z Wami się podzielić wspaniałym przepisem "wspomnienie lata" To bezglutenowy sernik na zimno z (tak naprawdę wszystkimi) sezonowymi owocami.
☺
Składniki:
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok z cytryny i serek. Wymieszać.
Śmietankę ubić na sztywno.
Żelatynę podgrzać, aby się rozpuściła. Do płynnej żelatyny najpierw dodać łyżkę masy serowej a następnie połączyć z resztą masy.. Na koniec dołożyć ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Całość wyłożyć na spód z płatków kukurydzianych i odstawić do lodówki, by sernik stężał.
Na wierzch ułożyć pokrojone sezonowe owoce.
Smacznego ☺
☺
- 100g masła
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g płatków kukurydzianych bezglutenowych (mi ich zabrakło więc dorzuciłam płatki jaglane)
- 3 łyżki żelatyny
- 100g cukru
- 2 żółtka
- sok z 1 cytryny
- 400g serka homogenizowanego
- 300ml śmietanki 30%
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok z cytryny i serek. Wymieszać.
Śmietankę ubić na sztywno.
Żelatynę podgrzać, aby się rozpuściła. Do płynnej żelatyny najpierw dodać łyżkę masy serowej a następnie połączyć z resztą masy.. Na koniec dołożyć ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Całość wyłożyć na spód z płatków kukurydzianych i odstawić do lodówki, by sernik stężał.
Na wierzch ułożyć pokrojone sezonowe owoce.
Smacznego ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz