sobota, 5 października 2013

Zupa krem z dyni

A oto przepis na moją uluuuubioną zupę ☺ naprawdę jest przepyszna.

Jeszcze tylko kilka cennych informacji o dyni i można gotować ☺
Dynia obfituje w witaminy i sole mineralne. Miąższ zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy). W dyni znajduje się ponadto błonnik i beta-karoten, który nadaje warzywu pomarańczową barwę.
Miąższ dyni stanowi składnik wielu dań, a ze względu na niską kaloryczność (20 kcal w 100 g), lekkostrawność i bogactwo składników odżywczych zalecane są w diecie osób z zaburzeniami trawienia i przemiany materii.

Składniki:

1/4 średniej dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
750 ml bulionu (tutaj przepis na bulion)
gałka muszkatołowa
pieprz
oliwa z oliwek
garść ziaren słonecznika

Wykonanie:

Dynię obieramy ze skóry, patroszymy środek z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, następnie podsmażamy je na oliwie z oliwek. Dodajemy dynię i chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion tak, aby przykryć dynię, dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości (ok.20 min). Kolejno miksujemy zupę. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni.
Nalewamy zupę do talerza, posypujemy słonecznikiem i.... smacznego!





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...